

Republic of the Philippines

Department of Education

REGION IV- A CALABARZON CITY SCHOOLS DIVISION OF THE CITY OF TAYABAS

14 August 2024

DIVISION MEMORANDUM No. _____548_____s. 2024

TRAINING WORKSHOP OF SCHOOL LEADERS OF MULTIGRADE SCHOOLS ON INSTRUCTIONAL LEADERSHIP AND THE MATATAG CURRICULUM

To: Assistant Schools Division Superintendent Chief Education Supervisors Heads, Public and Private Elementary and Secondary Schools Heads, Units/Sections All Others Concerned

1. In line with the MATATAG Basic Education Agenda, this Office announces the conduct of the **Training Workshop of School Leaders of Multigrade Schools on Instructional Leadership and the MATATAG Curriculum** on **September 18-20**, **2024** at **Nawawalang Paraiso Resort and Hotel, Tayabas City**.

2. The activity shall focus on enhancing school leaders on Instructional Leadership and the MATATAG Curriculum implementation for Multigrade Schools. Likewise, this focuses on providing professional development support for school leaders, ensuring that they have an in-depth understanding of the general shape of the MATATAG Curriculum. Specifically, it aims to equip teachers and school leaders with the necessary knowledge, skills, and competencies to effectively implement the new curriculum for multigrade schools.

4. Expenses for the training materials and supplies, venue, board and lodging of the members of the Program Management Team and participants, and travel expenses shall be charged against SDO MOOE/HRTD Fund, subject to usual accounting and auditing rules and regulations.

5. Expected participants in this activity are school heads of identified multigrade schools (mixed and pure) that are found in **Enclosure 1**.

6. Members of the Program Management Team, Terms of Reference, and training matrix for the activity are found in the succeeding enclosures.

7. Given the accreditation of the Professional Regulation Commission, the participants and members of the program management team shall be entitled to receive 15 Continuing Professional Development (CPD) credit units as per PTR-2024-564-5353.

8. Clarifications and queries shall be coordinated with Ms. Regicelle Cabaysa, OIC-Senior Education Program Specialist for HRTD, or Dr. Mikael Sandino T.





DIVISION MEMORANDUM 548 s. 2024 No.

Page **2** of 7

Andrey, Education Program Supervisor – CID through email regicelle.cabaysa@deped.gov.ph or mikaelsandino.andrey@deped.gov.ph.

9. Immediate and wide dissemination of this Memorandum is desired.

CELEDONIO B. BALDERAS JR. Schools Division Superintendent

Encl.: as stated Reference: none To be indicated in the <u>Perpetual Index</u> under the following subjects:

> PROFESSIONAL DEVELOPMENT MULTIGRADE SCHOOL HEADS

CID – training workshop of school leaders of multigrade schools on instructional leadership and the matatag curriculum CIDB59Q6-000950/August 14, 2024



Enclosure 1

List of Participants

No.	Name	Designation	Station
1	Larvin O. Labrada	HT III	Alsam IS
2	Johncent Roy C. Tibordo	TIC	Busal IS
3	Gerlie G. Abaricia	Head Teacher III	Domoit ES
4	Akeem Aaron P. Valdeavilla	TIC	Katigan Alupay ES
5	Arlene D. Pagana	TIC	Masin ES
6	Adrian D. Maano	HT III	Pandakake IS
7	Montano L. Agudilla, Jr.	SEPS/TIC	Talolong IS
8	Adrian N. Naynes	HT I	Valencia ES



Enclosure 2

Program Management Team

1	Celedonio B. Balderas, Jr.	Overall Chair	SDS	OSDS
2	Herbert D. Perez	Co-Chair	ASDS	OSDS
3	Edwin R. Rodriguez	Learning Manager	CES	CID
4	Imelda C. Raymundo	Program Manager	CES	SGOD
5	Mikael Sandino T. Andrey		EPS	CID
6	Sherwin C. Quesea		EPS	CID
7	Louie L Fulledo	Resource Speakers	EPS	CID
8	Joseph Jay U. Aureada	/	EPS	CID
9	Christian J. Bables		EPS	CID
10	Jerome A. Chavez	Learning	EPS	CID
11	Michael Leonard D.	Facilitators	EPS	CID
	Lubiano			
12	LC Richelle F. Quintero		EPS	CID
13	Larvin O. Labrada		HT III	Alsam IS
14	Adrian N. Maano		HT III	Pandakake IS
15	Mildred Z. Galleno	Documenter	EPS	CID
16	Regicelle D. Cabaysa	Documenter	OIC SEPS	SGOD
17	Teofila A. Ocumin	Documenter	EPS II	CID
18	Generosa F. Zubieta	Secretariat	EPS	CID
19	La Trisha R. Dalit	Secretariat	EPS II	SGOD
20	Adrian R. Aguirre	Secretariat	AA III	CID
21	Jerome A. Javin	Secretariat	Data Analyst	OSDS
22	Montano L. Agudilla Jr.	M&E Coordinator	SEPS	SGOD

PMT Terms of Reference

Overall Chairperson:	Celedonio B. Balderas, Jr Schools Division
	Superintendent
Co-Chairperson:	Herbert D. Perez – Assistant Schools Division Superintendent
	Superintendent

Committee	Person/s In-Charge	Terms of Reference
Program Manager	Imelda C. Raymundo	 Oversees the implementation of the entire program. Orients the PMT and resource persons on their terms of reference and details of the program design Organizes and supervises the PMT to ensure that all processes are carried out and outputs delivered according to standards Leads the debriefing sessions with the PMT and resource speakers Prepares the CPD documents for submission to the PRC through the NEAP-R



DIVISION MEMORANDUM No. <u>548</u> s. 2024

		- Leads in crafting the Program
T	Rivia D. D. Jointon RID	Completion Report
Learning Manager	Edwin R. Rodriguez, EdD	 Leads the conduct of the program per session room Ensures that the program is carried out based on the detailed design in collaboration with the resource persons Prepares and maintains a conducive learning environment by facilitating unfreezing, levelling of expectations, and norm-setting activities and by addressing emerging learning needs Facilitates management of learning activities as scheduled and as needed Facilitates integration session at the end of the intervention, including preparation of Work Application Plan Ensures that the pre-assessment is administered Ensures that Level 2 (Learning) evaluation is conducted and analyzes the results in coordination with the M&E Coordinator
Resource Speakers / Learning Facilitators	Mikael Sandino T. Andrey; Larvin O. Labrada; Adrian D. Maano; Generosa F. Zubieta; Joseph Jay U. Aureada; Christian J. Bables; Jerome A. Chavez; Louie L. Fulledo; Micheal Leonard D. Lubiano; Sherwin C. Quesea; LC Richelle F. Quintero;	 Applies effective presentation and facilitation techniques in conducting assigned sessions Provides expert content input during learning sessions
M&E Coordinator	Montano L. Agudilla Jr.	 Prepares and implements the Monitoring and Evaluation Plan in collaboration with the PMT Assists the Program Manager in accomplishing the Program Delivery Readiness Checklist Applies process observation and prescribed tools to monitor and evaluate program delivery Administers and analyzes the results of Level 1 evaluation



		 which is to be presented during debriefing Assists the Learning Manager in administering and analyzing the results of Level 2 evaluation Prepares Post-Program Delivery M&E Report and submits to PM for inclusion in the Program Completion Report
Documenter	Teofila A. Ocumin Mildred Z. Galleno Regiecelle D. Cabaysa	 Documents the proceedings of the learning sessions using the prescribed documentation template Take photos of the different parts of the program delivery
Secretariat	Generosa F. Zubieta Adrian R. Aguirre Jerome A. Javin	 Attends to registration needs of learners/participants Ensures that the learners/participants fill up attendance sheets every day. Prepares directory of participants based on registration forms Assists in the distribution of learning materials and supplies Assists in posting and collection of session outputs Compiles session documents and learning resource materials

Training Matrix

Day 1			
Time	Duration	Session	Speaker
7:45 - 8:00	15 min	Arrival and Registration	PMT
8:00 - 9:00	1 h	Opening Program	PMT
9:00 - 9:30	30 min	Pre-Test	PMT
9:30 - 9:45	15 min	Levelling of Expectations	PMT
9:45 - 10:45	1 h	Session 1	Dr. Edwin R.
		The Roles of the School Head as	Rodriguez –
		Instructional Leader and	Chief ES - CID
		Administrative Manager of	
		Multigrade Schools	
10:45 –	15 min	Health Break	
11:00			
11:00 -	1 h	Continuation of Session 1	
12:00			
12:00 - 1:00	1 h	Lunch Break	



DIVISION MEMORANDUM No. <u>548</u> s. 2024

1:00 - 3:00	2 h	Session 2	Adrian D.
		The Case Studies of Good Practices	Maano – Head
		in Philippine Multigrade Schools	Teacher III
3:00 - 3:15	15 min	Health Break	
3:15 - 5:00	1 h 45 m	Session 3	Adrian D.
		Instructional Strategies and	Maano – Head
		Techniques in MG Classes	Teacher III
Day 2			
7:45 - 8:00	15 min	Arrival and Registration	PMT
8:00 - 8:15	15 min	Management of Learning	PMT
8:15 - 10:00	1h 45m	Session 4	Dr. Larvin O.
		Classroom Assessment Strategies	Labrada –
		and Tools	Head Teacher
			III
10:00 -	15 min	Health Break	
10:15			
10:15 -	45 min	Continuation of Session 4	
11:00			
11:00 -	1 h	Session 5	Generosa F.
12:00		Learning Resources for Multigrade	Zubieta – EPS
		Instruction	LRMDS
12:00 - 1:00	1 h	Lunch Break	
1:00 - 3:00	2 h	Session 6	Dr. Mikael
		The Multigrade Curriculum Guides	Sandino T.
		(MG-CGs) MATATAG Curriculum vis-	Andrey – EPS
		à-vis MELCs	Multigrade
3:00 - 3:15	15 min	Health Break	200
3:15 - 5:00	1 h 45 m	Continuation of Session 6	
Day 3	1		
7:45 - 8:00	15 min	Arrival and Registration	PMT
8:00 - 8:15	15 min	Management of Learning	PMT
8:15 - 10:00	1 h 15 m	Continuation of Session 6	
10:00 -	15 min	Health Break	
10:15			
10:15 -	1h 45	Session 7	Dr. Larvin O.
12:00	min	The Multigrade Daily Lesson Plan	Labrada –
		(MG-DLP) and MATATAG DLP vis-à-	Head Teacher
		vis MELCs	III
12:00 - 1:00	1 h	Lunch Break	
1:00 - 2:30	1 h 30 m	Continuation of Session 7	
2:30 - 2:45	15 min	Health Break	1
2:45 - 3:45	1 h	Continuation of Session 7	
3:45 - 4:15	30 min	Post Test	PMT
			I see the second s

